Umývanie a údržba liatinového riadu

Umývanie a údržba liatinového riadu (panvice, hrnce, tále) bez chemického nepriľnavého povrchu je veľmi jednoduchá, ale napriek tomu zaberie pár minút času. Odmenou vám bude takmer neobmedzená životnosť vášho liatinového riadu. Zároveň čím častejšie panvicu budete používať a dobre sa o ňu starať, bude sa skvalitňovať prírodný nepriľnavý povrch riadu, tzv. "seasoning", tvorený zapečeným jedlým olejom do riadu.

Liatinový riad neslúži na skladovanie hotového jedla, pretože by postupom času mohlo dôjsť k narušeniu "seasoningu" a prípadnej korózii panvy (najmä u kyslých jedál, ktoré obsahujú paradajky, fazuľu alebo víno, ocot, apod.). Liatinový riad teda umývame veľmi skoro po jeho použití, ale nie zase hneď, pokiaľ je ešte horúci. Počkáme, až pomaly vychladne (v kľude si zjeme uvarené jedlo) a umyjeme ho v teplej prúdiacej vode a osušíme utierkou. Na odstránenie prípadných nápekov používajte polykarbonátovú škrabku alebo kefku na umývanie riadu.

Môžete použiť aj malé množstvo saponátu, ak je to potrebné. Berte stále ohľad na "seasoning"... (V žiadnom prípade nenechávajte liatinový riad "odmáčať" za účelom odstránenia prípadných nečistôt.) Po každom umytí potrite celý riad slabou vrstvou jedlého oleja a vytrite papierovou utierkou do sucha. Oleje použite také množstvo, ktoré obnoví lesk riadu a nezanechá lepkavú vrstvu. Tým zachováte „seasoning“ a ochránite riad pred pôsobením vlhkosti. Liatinový riad nepatrí do umývačky riadu!

Ako udržiavať liatinový riad je názorne predvedený nasledujúcom videu:


Ak váš liatinový riad začal strácať farbu alebo dokonca hrdzavieť, je to známka nekvalitného alebo poškodeného "sesoningu". Nemusíte sa obávať, riad tým nie je zničený. Pomoc je jednoduchá - jednoducho oškrabajte postihnuté miesta drôtenkou, opláchnite, osušte a znovu potrite rastlinným olejom.

Pokiaľ problémy pretrvávajú, budete musieť vykonať tzv. "re-seasoning". Detailný postup, ako na to, nájdete v tomto videu:

Odporúčané produkty8